Mer läsning om det säkerhetspolitiska läget

Risken finns väl att den här bloggen, efter att bara ha existerat några dagar, kan ha kommit att uppfattas som en Rysslandshatande, Nato-kramande säkerhetsbloggare i mängden. Det har inte varit och är inte syftet. Om så ändå är fallet så må det ändå vara hänt. Faktum är att det säkerhetspolitiska läget, och debatterna som följer av det, tar upp ganska mycket av mina funderingar för tillfället. Detta avspeglar sig givetvis här på bloggen.

Hur som helst, jag fortsätter på den, för stunden, inslagna linjen med att rekommendera några fler texter kring ämnet.

På DI.se skriver Johan Wiktorin, bekant för läsare av Kungliga Krigsvetenskapsakademins blogg Försvar och säkerhet, en krönika om hur ryska ledare agerar som maffian.

Journalisten, författaren, Rysslandskännaren och bloggaren Kalle Kniivilä skriver på sin blogg Glasnost.se ett fascinerande inlägg om hur en rysk FSB-general och expert på tankeläsning under 90-talet läste ledande amerikaners tankar. Bland annat ska han ha varit med och läst dåvarande amerikanska utrikesministern Madeleine Albrights tankar och kunnat fastslå att hon hyste ett patologiskt hat mot slaver.

Till den som känner att de vill skaffa sig lite mer förståelse kring rysk propaganda och psykologisk krigföring rekommenderar jag en essä i Axess, skriven av doktoranden i krigsvetenskap och säkerhetspolitiske bloggaren Oscar Jonsson.

Slutligen vill jag tipsa om listan Complete Global Firepower som skapat ett index för militär styrka. Inte särskilt förvånande är USA, Ryssland och Kina på platserna ett, två respektive tre på listan. Lite intressant så kommer Sverige på plats 24, efter Iran och före Ukraina. Vi kommer även före till exempel Sydafrika (32), Nederländerna (37), Danmark (39) och Finland (48). Jag har inte möjligheten att värdera det index listan använder sig av. När jag går in och kontrollerar de data som Sveriges placering är baserad på hittar jag dock några siffror som borde gå att ifrågasätta. Hur som helst är det något speciellt med listor: att göra dem, läsa dem och avfärda dem. Kika på listan om du har lust och ta den för vad den kan vara värd.

Henrik Gustafsson

Tillägg: Knappt hade jag publicerat det här inlägget när jag noterade en replik på Hirdmans debattartikel i DN (som jag bemötte här på bloggen). Tre före detta ambassadörer skriver i DN att det är Hirdman som sprider myter. Det är skönt att inte Hirdman får stå som ensam och oemotsagd representant för sitt skrå. Särskilt som hans karriär i utrikesförvaltningen för många fått borga för hans trovärdighet i ämnet.

Här kommer ett citat ur artikeln:

Det är svårt att se några verkliga möjligheter att med nuvarande premisser föra en dialog med Putins Ryssland om en revidering av säkerhetsordningen i Europa. Denna behöver inte revideras utan respekteras. Sannolikt skulle dock inte heller eftergifter och anpassning minska spänningen. Konflikten med Väst fyller helt enkelt en viktig funktion i den nuvarande ryska maktutövningen. Dessvärre måste kanske EU, Sverige och även Nato åter utveckla sin förmåga att hantera en utdragen konfrontation. I den kraftmätning som nu pågår väcker en sådan förmåga respekt och verkar avhållande, medan försöken att se konflikten från motsidans synpunkt och söka efter kompromisser tolkas som svaghet och genererar större aptit.

/HG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s