Möpens boklista

(Detta är en lätt redigerad version av ett inlägg som jag tidigare skrivit på SoldF.com Forum.)

Sommar och semester betyder, i alla fall för mig, läsning. (Det gör i och för sig alla andra årstider också.) För mig brukar dessutom sommarläsningen innebära att jag återvänder till gamla favoriter som jag läser om.

Jag tänkte därför passa på att sammanställa min personliga kanon (inte att förväxla med artilleripjäsen  ;-) ) av litteratur som jag anser vara absolut nödvändiga för den som aspirerar på ett minimum av bildning och MÖP:ighet.

Listan är inte i någon särskild inbördes ordning.

Den tappre soldaten Švejks äventyr under världskriget – Jaroslav Hašek

Jag har i en annan lista i ett helt annat sammanhang utnämnt den här boken till en av de tre roligaste böckerna någonsin. Romanen skildrar den tjeckiske Švejks tillvaro som soldat i den Österrike-Ungerska armén under första världskriget. Han tar sig genom kriget genom att vara extremt korkad och godhjärtad – snudd på efterbliven. I själva verket är han nog listig men genom att spela rollen av en idiot som utför order till punkt och pricka retar har befälen till gallfeber och avslöjar deras inkompetens. Boken är en satir och, liksom många andra av de bästa krigsromanerna, kritisk mot kriget och militarismen. Josef Ladas berömda naivistiska illustrationer är fenomenala. Romanen ska vara den mest översatta tjeckiska boken någonsin. Den utgavs postumt och ofullbordad då författaren dog innan den blev klar. Som lite kuriosa för MÖP:ar kan nämnas att boken användes för att koda meddelanden vid en spionaffär i Sverige under andra världskriget.

Mila 18 – Leon Uris

http://www.adlibris….8-9780553241600

http://www.bokus.com…241600/mila-18/

En roman om den väpnade motståndskampen bland judarna i Warszawas getto under andra världskriget. Spännande, särskilt på grund av den speciella miljön. Till skillnad från de flesta andra motståndsrörelserna så är de mer eller mindre isolerade i gettot. Striden sker ”till the bitter end.”

Poltava: Berättelsen om en armés undergång – Peter Englund

http://www.bokus.com…rmes-undergang/

http://www.adlibris….g-9789173534611

Historikern, författaren och akademiledamoten (samt ”hedersmöpen”) Englunds genombrottsbok om en av de mest avgörande vändpunkterna i svensk historia. Skildrar slaget i detalj och ger en mycket levande bild av händelserna. En betydelsefull bok för senare historieskildringar.

På västfronten intet nytt – Erich Maria Remarque

http://www.bokus.com…ten-intet-nytt/

http://www.adlibris….t-9789174751628

Den mest betydelsefulla romanen om första världskriget, även om den inte är den bästa. En tysk soldats upplevelser i skyttegravarna skildrat i första person. Bipersonen Stanislaus ”Kat” Katczinsky är egentligen en viktigare person i boken än huvudpersonen Paul Bäumer. Kat är urtypen för en slags person som ofta återfinns i krigsskildringar: den äldre, lugna och förståndiga soldaten med naturliga ledaregenskaper som är avgörande för de yngre soldaterna. Jämför t.ex. med ”Gamle” i Sven Hassels romaner eller med Koskela och Rokka i Okänd soldat.

I stålstormen – Ernst Jünger

http://www.bokus.com…/i-stalstormen/

http://www.adlibris….n-9789173534536

När man läst På västfronten intet nytt så bör man fortsätta med Jüngers bok. Det är i mitt, och många andras, tycke den bästa soldatskildringen från första världskriget. Boken är självbiografisk och baserad på författarens dagboksanteckningar från sina fyra år i skyttegravarna.

Band of Brothers, E Company, 506th Regiment, 101st Airborne: From Normandy to Hitler’s Eagle’s Nest  – Stephen E. Ambrose

http://www.bokus.com…nd-of-brothers/

http://www.adlibris….s-9780743429900

Boken som blev till en HBO-serie. Ambrose intervjuade överlevande veteraner samt studerar källor för att göra något ganska unikt: han skildrar ett och samma kompani från inryckning till krigsslutet. Kompaniet befinner sig i frontlinjen under många av de mest intressanta amerikanska stridshandlingarna i Europa: D-dagen, Market Garden och Bastogne. För mig är den här bokens största tillgång skildringen av ledarskapet. Boken är fylld av exempel på hur bra och dåligt ledarskap är avgörande i strid. Det gäller inte bara den berömda och avhållne kompanichefen Dick Winters utan även plutoncheferna och gruppcheferna. Jag läser boken som en lärobok i ledarskap.

Sword of Honour – Evelyn Waugh

http://www.bokus.com…word-of-honour/

http://www.adlibris….r-9780141184975

En fenomenal roman av en av mina favoritförfattare alla kategorier. Waugh är i Sverige mest känd för romanen Brideshead Revisited/En förlorad värld, som blev en populär tv-serie på 80-talet. Sword of Honour publicerades först som en trilogi bestående av Men at Arms, Officers and Gentlemen och Unconditional Surrender. Boken handlar om den något udda officeren Guy Crouchback och hans upplevelser med det påhittade regementet Royal Corps of Halberdiers under andra världskriget. Romanen är mycket präglad av Waughs upplevelser från kriget som officer i bland annat Royal Marine Commandos och är en i mitt tycke fenomenalt rolig och välskriven satir.

Om kriget – Carl von Clausewitz

Det viktigaste europeiska militärteoretiska verket. Utgavs postumt på 1830-talet, skrivet av Clausewitz som var preussisk general. Hans vetenskapliga och analytiska försök att beskriva kriget är imponerande och även om han är starkt präglad av sin tid (Napoleonkrigen) innehåller den fortfarande viktiga tankar som hjälper en att förstå kriget. Bland annat har hans tankar haft stort inflytande på ryskt militärt tänkande in till idag.

Catch 22 (Moment 22) – Joseph Heller

http://www.bokus.com…1995/moment-22/

http://www.adlibris….2-9789174291995

Ytterligare en krigskritisk satir och ytterligare en av de, i min mening, tre roligaste böckerna. Skildrar den amerikanske flygaren Yossarian under andra världskriget. Titeln har kommit att bli synonymt med ett olösligt problem. Detta efter en regel i boken där det enda sättet att bli frikallad är att vara galen men den som säger sig vilja bli frikallad kan inte vara galen.

Krigskonsten – Sun Zi (Sun Tsu)

http://www.bokus.com…zis-krigskonst/

http://www.adlibris….t-9789173590556

Det mest klassiska av militärstrategiska verk, den tros vara ca 2500 gammal. I 13 kapitel bestående av mycket kortfattade maximer formulerar Sun Zi sin krigsfilosofi. Just att den är så kortfattad är dess största tillgång och gör att den i stora delar är tidlös.

Röde Orm – Frans G. Bengtsson

http://www.bokus.com…n-okristen-tid/

http://www.adlibris….d-9789113040653

Ursprungligen utgiven i två delar: Sjöfarare i västerled och Hemma och i Österled. Denna roman om en vikings äventyr har varit en av mina favoriter sedan 10-årsåldern och jag har läst om den ett otal gånger. Det bästa i boken är språket; Bengtsson lånar ett lakoniskt och kärvt språk från de gamla isländska sagorna som tilltalar mig. 1998 framröstad till 1900-talets tredje mest betydelsefulla bok.

Frontkamrater – Fred Hildebrandt

Bör inte förväxlas med romanen med samma namn av Sven Hassel. Utgiven 1956 av Militärlitteraturföreningen, mig veterligen har den inte kommit i någon senare upplaga. Går att hitta på antikvariat. Boken är en självbiografisk skildring av en tysk soldat under andra världskriget, från invasionen av Polen till krigsslutet. Den bästa skildring av andra världskriget ur en tysk soldats perspektiv som jag har läst.

The Forever War – Joe Haldeman

http://www.bokus.com…he-forever-war/

http://www.adlibris….r-9780312536633

Lite science fiction. Huvudpersonen, William Manedella, är en värnpliktig motvilligt uttagen till en elitstyrka vars medlemmar valts på grund sin höga IQ och fysiska förmåga. Efter träning skickas de mot utomjordingarna Tauron tusentals ljusår bort. På grund av en tidsrumseffekt så har det förflutit årtionden eller sekel varje gång Mandella återvänder efter en expedition och samhället har förändrats allt mer. Snart är han ensam kvar i sin generation och känner inte igen sig i det samhälle han kommer hem till. Romanen lär vara inspirerad av Haldemans erfarenhet som Vietnamveteran.

Fem ringars bok (Go Rin No Sho) – Miyamoto Musashi

http://www.bokus.com…em-ringars-bok/

http://www.adlibris….k-9789178940592

Ytterligare en strategi-klassiker, här författad på 1600-talet av Japans mest berömda samuraj. Fem ringars bok fokuserar mest på individen och innehåller många nyttiga tankar som man kan använda i strid likväl som i sin vardag.

Okänd soldat – Väinö Linna

http://www.bokus.com…6/okand-soldat/

http://www.adlibris….t-9789150109276

Linnas skildring av ett kulsprutekompani (eller ”maskingevärskompani” som den korrekta benämningen givetvis är i Finland) under fortsättningskriget är given på varje lista och är min absoluta favorit bland krigsskildringar, alla kategorier. Det är dessutom förmodligen den roman jag läst flest gånger. Har man inte läst den är det bara att pallra sig iväg till biblioteket eller bokhandeln med en gång.

Stridens skönhet och sorg: första världskriget i 212 korta kapitel – Peter Englund

http://www.bokus.com…-korta-kapitel/

http://www.adlibris….l-9789170364914

Jag har bara läst Englunds första utgåva i en volym från 2008. För närvarande håller han på att ge ut en utökad utgåva med en bok om varje krigsår. Boken blev nästan omedelbart en modern klassiker om första världskriget. Englund skildrar kriget genom ett kollage av ögonvittnesskildringar från en uppsjö olika personer som på olika sätt upplever kriget på alla dess krigsskådeplatser.

(Lite kuriosa: Jag tjänstgjorde med Peter Englund vårvintern -94 i Rödbergsfortet i Boden. Englund som värnpliktig fänrik i uniform M/58 på repövning under den krigsförbandsövning som även var min slutövning. På kvällen höll Englund en föreläsning i dagrummet inne i berget på ämnet befästningar på västfronten under första världskriget. Jag hade även hans bror som bataljonschef under grundutbildningen men fattade det först efteråt när jag kom tillbaka efter att ha varit utlånad till fortet och majoren frågade om jag träffat hans brorsa där.)

Fänrik Ståls sägner – Johan Ludvig Runeberg

http://www.bokus.com…k-stals-sagner/

http://www.adlibris….r-9789197678728

Poesi måste man också ha. Runebergs diktverk om det finska kriget 1808-1809 har en märklig inverkan på mig. Trots den med moderna mått överdrivna nationalromantiken så kan jag inte hjälpa att  bli lite fuktig kring ögonen när jag läser vissa av dikterna. Det kanske har med mina finlandssvenska rötter att göra, men diktverkets klassikerstatus måste ändå anses vara obestridligt.

World War II – Winston Churchill

http://www.bokus.com…3/world-war-ii/

http://www.adlibris….r-9780395416853

Churchill fick Nobelpriset i litteratur 1953, till stor del på grund av detta verk i sex volymer. Man kan inte direkt skylla Churchill för att vara en objektiv historiker men han skriver bra. Att han faktiskt var med på högsta nivå genom hela kriget gör den intressant. Han var den enda av krigets stora ledare som skildrade det i bokform.

En bro för mycket – Cornelius Ryan

http://www.bokus.com…bro-for-mycket/

http://www.adlibris….aget vid arnhem

Den allierade Operation Market Garden. Min favorit av Ryans böcker om andra världskriget (även Den längsta dagen och Slutstriden är klart läsvärda) mycket på grund av att den skildrar ett militärt misslyckande. Ryan arbetade som krigskorrespondent med amerikanska styrkor under andra världskriget, vilket märks. Han skriver levande och skildrar händelserna från olika perspektiv.

Barrack-Room Ballads – Rudyard Kipling

http://www.bokus.com…ads-and-verses/

http://www.adlibris….1-9781406827484

Mer poesi och ytterligare en Nobelpristagare. Kipling är kanske mest känd för Djungelboken. Barrack-Room Ballads är en samling dikter med soldattema. Jag låter Kipling tala själv med en vers ur dikten The Young British Soldier:

When first under fire an’ you’re wishful to duck,
Don’t look nor take ‘eed at the man that is struck,
Be thankful you’re livin’, and trust to your luck
And march to your front like a soldier.
Front, front, front like a soldier…

Soldaten i fält – SoldF 1965 

Reglementen och instruktioner är ju ett måste för en sann MÖP och min personliga favorit är SoldF 1965. Boken har många fördelar: Att formatet inte är större än att man nästan får ned den i benfickan och att omslaget är kamouflagemönstrat gör att det faktiskt känns som en bok man skulle kunna ha med ut i fält. 1965 hade den politiska korrektheten ännu inte hunnit slå igenom i försvaret och texterna är brutalt ärliga i sin framställan. Bäst är de nästan skönlitterära skildringarna i kapitlet Striden. Illustrationerna är en annan stor behållning: En blandning av typiska 60-talsbilder i orange och svart med streckgubbar som hämtade ur någon samtida barnbok och mörka realistiska tuschteckningar. Bäst är bilden på sidan 214, sist i kapitlet Striden, på den ensamt överlevande soldaten som reser sig bland resterna på slagfältet. Med bildtexten: Stålsätt din vilja – trotsa vidrigheterna och fienden. Stå fast – håll ut.

Detta avslutar min lista. Min åsikt är att varje MÖP med minsta ambition till boklig bildning bör ha minst 80% av ovanstående i sitt personliga bibliotek. Saknar man någon av dessa titlar kan jag rekommendera Bokbörsen http://www.bokborsen.se/ där jag ofta hittar böcker som inte längre finns i tryck.

Henrik Gustafsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s