Om den nya värnplikten i det nya Sverige

Läs bloggaren Magnus Ernström, ”Morgonsur”, på ett förtjänstfullt sätt reda ut de principiella problemen med värnplikt. Problem som knappast berörs när dagens politiker nu senfärdigt försöker räta upp två decenniers havererad försvarspolitik.

För minns detta: värnplikt är en naturaskatt, och dessutom en skatt inte enbart på medborgarens tid och arbete utan även ultimat på medborgarens liv. Det ställs höga krav på den stat som beskattar sina medborgare så.

Henrik Gustafsson

Morgonsur

 photo ajj_zpsvdpjumi3.jpg

Sverige överväger att återinföra värnplikten. Från och med 2018 är det tänkt att först 4000 värnpliktiga per år, senare 8000 värnpliktiga per år, ska komplettera Försvarsmaktens yrkesförsvar, med dess totalhavererade personalförsörjning. Utredaren Annika Nordgren Christensen har, såvitt jag kan bedöma, gjort det bästa av förutsättningarna – men jag kan trots det inte annat än konstatera att något måste ha gått allvarligt snett i Sverige.

Jag har tidigare i bl a inlägget ”Värnplikten är död” från 2010 kritiserat det svenska beslutet att lägga ner värnplikten. I inlägget motiverar jag mitt stöd för värnplikten så här:

Att ha en flexibel och manstark organisation – vare sig den bygger på ett mer kvalificerat Hemvärn eller en värnpliktsarmé – ger möjlighet att skapa en för fienden betydligt mer oförutsägbar motståndare än en liten, smalt specialiserad yrkesarmé.

och:

Sveriges försvar bör i mitt tycke ha en skyldighet att behärska territoriet – inte att vara en ambulerande…

View original post 1 377 fler ord

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s