Vad säger det om rättssamhället när samma skjutvapen används vid (minst) tolv brott?

Jag tycker om att lyssna på radio, gärna samhällsprogram och dokumentärer på P1. Nu håller jag på att lyssna ikapp en del av de program jag missat under semesterledigheten och kom idag till förra veckans avsnitt av SR:s kriminalmagasin I lagens namn.

Jag är förvisso till min läggning cynisk och dessutom avsevärt luttrad när det kommer till hur våra politiker under lång tid misskött de rättsvårdande myndigheterna och hur de rättsvårdande myndigheterna i allmänhet och polisen i synnerhet alltmer verkar bli sinnebilden av en dysfunktionell organisation. Det här avsnittet fick mig ändå att att sätta balkongölen i vrångstrupen. Nivån av inkompetens, bristande samordning och eventuellt allmänt bristande engagemang överträffade till och med mina redan till en början pinsamt låga förväntningar.

Programmet berättar om ett skjutvapen, en Browning HP 35, som mellan 2012 och 2016 användes vid minst tolv skjutningar i Stockholmsområdet. Modellen är en automatpistol av militärtyp som sedan 30-talet tillverkats i över en miljon exemplar och som fortfarande tillverkas i flera länder och utföranden. Det är en av de mest tillverkade automatpistolmodellerna som i sitt standardutförande har ett magasin med 13 patroner i den vanliga pistolkalibern 9x19mm Parabellum. Eftersom det är en automatpistol så kastar den ut den tomma patronhylsan när den avfyras och det är dessa hylsor som säkrats vid brottsplatsundersökningarna vid de tolv skjutningarna. Det aktuella vapnet har lämnat distinkta avtryck på hylsorna som gjort att det internt hos Nationellt forensiskt centrum NFC har fått smeknamnet ”Strykjärnet”.

De tolv skjutningarna är:

 1. 14 september 2012 Hässelby
  En man skjuten i en bil men överlever.
 2. 30 januari 2013 Vällingby centrum
  Skottlossning mellan vad som antas vara kriminella grupperingar utbryter mitt på eftermiddagen bland besökare i ett köpcentrum. Ingen träffas.
 3. 21 februari 2013 Hässelby
  En restaurang i Hässelby blir efter ett utpressningsförsök senare samma kväll beskjuten. Ingen träffas. En dömd utpressningsförsöket men ingen för skjutningen.
 4. 13 april 2013 Järfälla
  Skjutning mot ett utslussningsboende samt en bil utanför. På boendet bodde två unga män från Järvaområdet, polisens teori är att skjutningen var riktad mot dem. Ingen person träffad. Utredningen nedlagd.
 5. 14 juli 2013 Tenstagången
  Skottlossning mot en byggnad i Tensta centrum. Ingen person träffad. Utredningen nedlagd.
 6. 29 juli 2013 Spånga
  En person skottskadad i benen.  Ingen åtalad. Utredningen nedlagd.
 7. 22 augusti 2013 Brandbergen
  Ett skott genom dörr till personer med koppling till en kriminell gruppering i Västerort. Kulan fastnar i hallgolvet och ingen kommer till fysisk skada. Ingen person träffad. Utredningen nedlagd..
 8. 3 september 2013 Tenstagången
  Skottlossning mot en byggnad i Tensta centrum. Ingen person träffad. Utredningen nedlagd.
 9. 26 september 2013 Vällingby
  En man med kopplingar till en kriminell gruppering i Västerort skjuten i båda benen men överlever. En person gripen men släppt utan åtal. Förundersökningen nedlagd.
 10. 20 oktober 2013 Tensta centrum
  Flera skott avlossas mot personer som står vid grillkiosk i Tensta centrum. Fyra personer skjutna. En person får livshotande skador men överlever med svåra men. Ingen har åtalats eller dömts.
 11. 9 juli 2014 Hässelby
  En man rusar in på en restaurang med ett vapen och försöker skjuta en annan man som äter middag. Vapnet fungerar inte men mannen som äter middag drar även han vapen, den pistol som använts vid tidigare skjutningar, och skjuter. Den inrusande mannen träffas av två skott, det gör även en kvinna på restaurangen. Båda överlever. Mannen som använde pistolen åtalas inte för något brott, men mannen som blev skjuten döms för grovt olaga hot.
 12. 21 februari 2016 i Skärholmen
  Polisen får larm om en skjutning och hittar hylsor på platsen men ingen person ska ha kommit till skada. Förundersökningen nedlagd.

(Källa: SR P4 Stockholm 2017-07-09)

Därutöver är det inget som säger att vapnet inte kan ha använts vid ytterligare tillfällen för att hota med eller vid skjutningar som inte kommit till polisens kännedom. Ingen har dödats vid någon av skjutningarna men det kan snarast tillskrivas bristande vapenkompetens än återhållsamhet hos skyttarna. (Vid fallet med skottlossningen på restaurangen i Hässelby 2014 lyckas enligt uppgift skytten även vådaskjuta sin flickvän.) Nio personer har skadats. Flera av skjutningarna har ägt rum i publika miljöer där flera oskyldiga varit på plats och riskerat att träffas. Vid skjutningen mot grillkiosken i Tensta 2013 skadades en ung man allvarligt som inte verkade ha någon annan koppling än att ha varit på fel plats vid fel tidpunkt.

Expressens Brottscentralen uppmärksammade det aktuella vapnet i april. Där uppger polisen att en teori är att det rör sig om ett ”hyrvapen” – ett vapen som hyrs ut till kriminella på den svarta marknaden och sedan lämnas tillbaka. I P1:s program säger en polis med 20 års erfarenhet av polisarbete i Stockholms Västerort att Strykjärnspistolen verkar vara ett vapen som utnyttjats av det kriminella nätverk som går under beteckningen ”Lejonen”. Det är ett nätverk av yngre yrkeskriminella i Västerort som, förutom narkotikahandel och utpressning, har gjort sig kända för extrem våldsbenägenhet. Detta verkar vara en rimlig slutsats. I flera av skjutningarna, t ex Vällingby 2013 och Hässelby 2014, finns direkta kopplingar till ”Lejonen”. De flesta skjutningarna har ägt rum geografiskt inom deras territorium i Västerort och Järva.

Rimligen har då polisen satt in alla tillgängliga resurser för att följa upp det här vapenspåret, samordnat utredningarna av de olika brotten, för att få stopp på denna synnerligen allvarliga brottslighet och öka tryggheten för de som bor och arbetar i området? Det kunde man kanske tro om man tror att det funkar som i kriminalromaner och tv-deckare. Nu är verkligheten betydligt tristare. Varje brott utreddes och lades ned var för sig och ingen orkade engagera sig tillräckligt för att göra något av rapporterna från vapenforensikerna på NFC.

 Ibland är det så att jag skäms som polis. Jag har ändå varit otroligt stolt. Men det är pinsamt hur vi blir sämre och sämre på att ta hand om det som drabbar våra medborgare. Det känns inte okej.

Eva Wettborg, forensiskt analysteam i polisregion Stockholm.

 För oss finns det inget försvar för det här. Vi ser direkt när vi får upp ärendet – att det inte är samordnat som vi vill. Det borde ha gjorts vid åtminstone tre tillfällen. Då finns det ingen anledning att försvara sig.

Jan Evensson, polismästare med ansvar för samordning av grova brott vid polisregion Stockholm

Om folk vågar gå runt med samma vapen som kan kopplas till såhär många brott, då känner jag att man inte ens är orolig över polisen överhuvudtaget.

Mohamed Ahmed, skjuten i Tensta 20 oktober 2013

De tre citaten sammanfattar situationen ganska bra. Om detta är vad våra myndigheter presterar när de ska ta hand om de mest prioriterade och allvarliga brotten, som de som involverar skjutvapen, behöver ingen längre bekymra sig över hur till exempel bostadsinbrott hanteras.

I våras uppmärksammades även ett skjutvapen i Malmö som kopplats till sju olika skjutningar med totalt tre skadade och ännu inte återfunnits, se Sydsvenskan (betalvägg) eller Aftonbladet. Förmodligen finns det fler liknande vapen därute, och de som har dem har ingen stor anledning att oroa sig för polisen, åklagarna, domstolarna eller våra snacksaliga politiker.

Hur gick det för Strykjärnspistolen? Förra sommaren grep polisen en man södra Järvaområdet med pistolen. Mannen i 30-årsåldern var tidigare känd av polisen. Under utredningen fick han inga frågor om någon av skjutningarna som vapnet använts i och inget av de brotten fanns med i förundersökningen eller åtalet. Olika åklagare höll i förundersökningen och åtalet och den åklagare som hade åtalet kände vid rättegången överhuvudtaget inte till att vapnet använts vid några brott.

Mannen dömdes för vapenbrott till skyddstillsyn. Han var tidigare dömd för liknande brott. Det är summan av vad rättsväsendet kunnat prestera av en pistol, tolv skjutningar och nio skadade.

Henrik Gustafsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s