Naiv = idiot

Ett inlägg om ”Transportgate” har nu varit på gång i en månad men allt eftersom affären har utvecklats så har inlägget fått anstå, skrivits om eller bytt perspektiv. Så här efter en månad har mycket skrivits om haveriet och ämnet förtjänar många och långa texter och analyser.

Jag har valt att fokusera på ett ord som spelat en stor roll i affären: naivitet.

Det har  ett flertal gånger förekommit att händelserna i Transportstyrelsen och den efterföljande hanteringen i regeringen förklarats, av personerna själva eller av andra, med att ansvariga beslutsfattare på olika nivåer varit naiva. Det kan inte uteslutas att så har varit fallet men det är i så fall viktigt att klargöra vad naivitet är för något.

Ordet naiv kommer från franskans naïf som har sitt ursprung i latinets nativus som betyder medfödd, naturlig, ursprunglig. Ordet syftar alltså på en person som är lik ett barn i sitt sätt att resonera och se på världen.

Synonymer till naiv är: barnslig, godtrogen, troskyldig, blåögd, aningslös, omogen, enfaldig, lättlurad, lättrogen, dum, korkad, okonstlad, okomplicerad, naturlig och primitiv.

Det finns en anledning till att barn är satta under förmyndarskap då de inte har hunnit utveckla förnuft och kunskap för att kunna hantera livets komplexitet och faror. Det är också naturligt att barn måste vara godtrogna då de är utlämnade till sina vårdnadshavare för att kunna överleva sina tidiga levnadsår och måste sätta sin tillit till dem. De har helt enkelt inte möjligheten att fatta beslut grundat på förnuft och kunskap.

Att även många som nått vuxen ålder i många avseenden har svårt att använda förnuft och kunskap för att fatta beslut och i större eller mindre grad uppträder godtroget, aningslöst och rent av enfaldigt kan säkert många vittna om. Frågan är om detta har samma orsaker som det har hos barnet? Jag tror det inte, potentialen till förnuft finns men används av olika orsaker inte.

Låt oss reservera naivitet för att beskriva en specifik medveten hållning, ett avsiktligt beteende att välja ett barnsligt och oskuldsfullt perspektiv i en viss situation för att uppnå en viss effekt. I övrigt kan vi använda de mer tydliga och träffande synonymer som vi har: enfaldig, korkad, idiot.

Givetvis kan vi inte acceptera att höga företrädare för offentlig makt och myndighet är idioter. Vi ska inte heller själva vara idioter när vi nu lyssnar till förklaringarna till vad som har inträffat och varför.

Läs Emanuel Karlstens sammanfattning av Säpos förundersökning.

P.S. Jag gick under skandalens första vecka med i partiet Medborgerlig samling och är därmed för första gången ansluten till ett politiskt parti och inte längre partipolitiskt obunden. Beslutet har orsakat mig viss vånda och framtiden får utvisa om det var riktigt.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s